Šta je to web dizajn?

sta je to web dizajn

Web dizajn se koristi kao opšti termin za opisivanje različitih zadataka koji su uključeni u kreiranju web stranice. Tačnije, to se odnosi na poslove usmjerene na izgradnji front-end i web stranice.

Web se sastoji od proizvoljno mnogo stranica, koje prezentuju informacije koristeći različite tehnologije i sve zajedno povezane s hipervezama. Postoje dva osnovna aspekta za bilo koju web stranicu koju možete naći na internetu. Prvi je front-end ono što posjetitelj vidi, dakle komunikacija sa posjtetiteljem, i drugi aspekt je back-end a to je sve ono sto posjetitelj ne vidi na prvi pogled ili ne može vidjeti uopšte, a to su programski kodovi koji pokreću samu web prezentaciju.

Osnovni jezik za naređivanje šta će web prezentacija reći nekom browseru se zove HyperText Markup Language (HTML). Stroža verzija HTML-a koja se koristi, poznata je kao eXtensible Hypertext Markup Language (XHTML). Korištenjem HTML ili XHTML, web dizajner će reći browseru kako web stranice trebada se prikazuju. U posljednjih nekoliko godina došlo je do odvajanja temeljne strukture web-stranice (koristeći HTML) iz vizualnog prikaza stranice (koristeći Cascading Style Sheets ili CSS). Ovakav pristup ima brojne prednosti i danas je nazamjenljiv.

Sa tehničke strane, sam web dizajn može biti izuzetno komplikovan. Za razliku od tradicionalnih štampanih medija, HTML ima brojne promenljive i funkcije koje koristi. Za početak, neće svi browseri jednako interpretirati HTML prema standardima koje je stvorio World Wide Web Consortium, također poznat kao W3. To znači da ako neka web stranica izgleda lijpo i krasno u npr. Firefox-u to nikako ne znači da će izgledati isto u Internet Exploreru 8. Možda to Vama kao korisnicima Firefoxa ništa ne znači, ali ako imate prezentaciju, i želite da pužite nek uslugu preko nje, odbacivati korisnike Internet Explorera je ravno poslovnom samoubistvu. Ali da bi stranica izgledala identično ili približno identično u Firefoxu, Internet Exploreru, Google Chrome, Operi, iPhonu, mobilnim telefonima, to sam web dizajner treba da isprogramira, predviti i testira! NE postoji čarobni program koji će neki sajt optimizovati da radi u svim browserima, to mora ručno i naravno za to je potrebno višegodišnje iskustvo u mnogim oblastima web dizajna.

Ovdje možemo vidjeti grafikon sa procentima korišćenja nekih web browsera.

procena koriscenja web browsera 2011

Još jedan veliki ograničavajući faktor za web dizajn je veličina samog web sajta. Tako u grafičkom dizajnu, mi unaprijed znamo koliko je veliki komad papira i kako će se to odštampati u štampariji. Nasuprot tome, web dizajner mora u obzir različite veličine monitora, različite rezolucije monitora , pa čak i browsere za ljude sa oštećenim vidom. Dakle opet je ostavljeno web dizjaneru,da u skladu sa svojim iskustvom predvidi sve moguće kombinacije, tako da nijedan posjetitelj neće biti uskraćen za korišćenje web rezentacije.

Ovjde možemo vidjeti procenat na svjetskom nivou kada su u pitanju rezolucije monitora.

Rezolucija monitora %
1 1024 x 768 56.15%
2 1280 x 1024 15.79%
3 800 x 600 12.04%
4 1280 x 800 4.09%
5 1152 x 864 3.90%

Osim XHTML i CSS jezika, od web dizajnera se očekuje da poznaje rad sa bazama podataka kako bi se omogućilo više dinamike i interaktivnosti na web stranicama. I dok je na manjim sajtovima upotreba baze podataka korisna, na velikim sajtovim je apsolutno neophodna i postojanje, kao i održavanje velikog sajta bez baze podataka je nemoguća. Naravno da bi se napravila povezanost web stranica sa bazama podataka potrebni su nam progamski jezici kao po su ASP, PHP, ColdFusion i Action Script.

Korišćenje flash tenologje je također popularno među mnogim web dizajnera, pogotovo, ako veličina podataka i SEO ne igraju veliku ulogu. U tom slučaku Flash tehnologija vam omogućuje da bukvalno od vaše prezentacije napavite mali film. Problemi sa fiksnom veličinom Flash prezenacija, novim programskim jezikom Action Script 3 su uklonjene.

Posted in web