Izrada web stranica

Izrada web stranica za početnike

Potreba za web stranicama je danas vrlo velika. Uglavnom se misli da je izrada web stranica komplikovana i da iziskuje puno novca i angažovanje pofesionalaca. Ako je reč o firmama koje žele da se plasiraju na tržištu ili o pjedincima koji imaju usluge gdje vlada oštra konkurencija to je nesumnjivo tačno i dole opisan način izrade prezentacije neće imati komercijalnog smisla.

Ali ako to nije slučaj, dakle ako kao pojedinac želite svoju stranicu, koja nije komericjalno orijentisana , dakle za ličnu promociju, kao blog, kao formiranje grupe sa sličnim interesima itd, to možete uaditi i sami.

U sledećim koracima ćemo pokazati kako da se kreira stranica bez ikakvog tehničkog znanja.
Jedini trošak ji ćete imati je oko 10 km mjesečno i to su troškovi hostinga, i 15km godišnje za vaš domen (npr. www.mojsajt.com) mada postoje i besplatni hostinzi ali u tom slučaju vaš web sajt će biti  okviru nečijeg domena ili sa dosta reklama na njemu.
Da biste postavili web stranicu, potrebno je sledeće:
• Izaberite naziv domene
• Prijavite se na web hosting
• stvaranje vaše web stranice koristeći WordPress

Postavljanje navedene tri stvari ne bi trebali uzeti više od 10-ak minuta, ako imate iskustva.

Korak 1 – Odabir pravo ime domene

Baš kao što je telefonski broj koji imate jedinstven za vastako je i ime domene takođe jedinstven za vas i vašu buduću stranicu, i preko te domene (adrese)  ljudi će moći pristupati vašoj web stranici na internetu. Ime domene je vaša jedinstvena adresa koja se može koristiti na internetu.
Ime domene je  ono što vidite nakon “www.” u vašem browseru (Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer …)

Savjeti za odabir domene

neka ime bude jednostavno

 • registrujte .com domenu ako je moguće
 • neka domen bude kratak recimo dobri-konji.com umjesto uzgajivacdobrihkonja.com

Gdje kupiti naziv domene?

Postoji mnogo načina za  kupovinu domene, ali vam savjetujemo da prvo pronađete hosting, jer mnoge firme kada kod njih kupite hosting u istom paketu daju ime domene besplatno! Da besplatno.

 Korak 2 – Hosting

Web hosting je mjesto gdje ćete staviti vašu web stranicu, a on pak tehniči omogućava prikaz vaše web stranice na drugim ljudima na internetu. Svako u svijetu može vidjeti vašu stranicu nakon što je istu učitao u svom browseru. Iz ovih rečenica vidi se da je odabir hostinga vrlo bitan, jer on je spona vaše stanice i širokog auditorijuma.

Na internetu imate mnogo hosting provajdera, kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu. Mi ćemo objasniti postupak za GoDaddy.com, mada isti postupak se može primjeniti i na druge hosting provajdere. Za Godaddy biće vam potrebna kartica za online plaćanje ili PayPal nalog. PayPal naog se od skora može koristiti i u BiH.

 

Postpak za Godaddy

Postupak za nekog drugog hosting porvajdera

 1. Napravite account
 2. Ulogujte se
 3. u velikom boksu istražite koji jedomena najbolji za vaš budući sajt
 4. nemojte se zaletati što se tiče domene, uživajte u tome
 5. u navigaciji nađite “hosting and servers”
 6. izaberite LINUX Economy, to košta mjesečno $5
 7. nakon što ste kupili domen i hosting u gornjem desnom uglu imate Mz Account, izaberete hosting, pa vaš hosting koji ste upravo kupili
 8. kliknete na DOMAINS, tu nećete imati ni jedan domen, i upravo ćete dodati taj koji ste kupili
 9. idete na ADD DOMAINS i ukucate ime doemen koju ste kupili
 10. gotovo 🙂
 1. Sve je vrlo slično sa tim [to cijene variraju. godaddy nije najjeftiniji tako da na nekom drugim mjestu možete i povoljnije porći
 2. Savjet. Pogledajti kod domaćih hosting provajdera šta nude, a najbolje ako uz hosting nude i besplatnu domenu.
 3. Obavezno Linux platformu, kao i PHP/MySQL podršku, i OBAVEZNO da se preko cPanela moeže automatski instalirati WordPress. Ako automatska instalacija WordPressa nije moguća, bez dobrog iskustva u instaliranju nećete biti u mogućnosti da završite ovaj turorijal tj. da napravite svju stranicu.

 

Nakon što ste završili ove korake potrebno je proći do dva radna dana da se sve to lijep obradi i da vaša domena postane vidljiva na internetu. Kod nekih hosting provajdera to ide bre negdje sporije. Svakako naoružajte se strpljenjem, ali ne dangubite. U međuvremenu upoznajte se sa najmoćnijom platformom današnjice WordPress!

 Korak 3 – kreiranje web stranice

Prije nego instalirate WordPress na svom hostingu, upoznjate se sa tim CMS sistemom na stranici http://wordpress.org/

Mi ćemo izvući sedeće korisne informacije o WordPressu.

WordPress je najbolji platforma za izgradnju vaše web stranice na. WordPress korsiti oko 25% svih novih web stranica u svijetu i to je  trenutno najpopularniji CMS (Content Management System) se koristi na Internetu.
Wordpress omogućuje izgraditi web stranicu bez potrebe za bilo kojim zanjem ili alatom za dizajn web stranica, naravno poznavanje HTML, CSS PHP, Photoshopa itd neće biti nekorisno. Dakle WordPress je idealan za ljude koji ne znaju ništa o web dizajnu.
Plus wordpress je besplatan i opensource. to nači da nejgovo korišćenje ne kosšta ništa ali i da imate mnogo korisnih programa (pluginova) koji će vremenom od vaše web stranice napraviti vrlo korisne i kompleksna remek djela.

Vratimo se na Godaddy da instaliramo Wodpress.

Na stranici za hosting sa dense strane imamo APPLICATION. Kliknite i otvoriće se nova stanica One-click Hosting Applications. Kao što sam rečenica kaže u jednom koraku ćete instalirati svoju web aplikaciju u ovom slučaju WordPress.  Kliknite install (dole desno) i u sledećem koraku izaberite ime vaše domene, ako i lozinku i username (obavezno negdje zapišite).

To bi bilo to, za par dana (ponovo čekamo) imaćete svoju web prezentaciju vidljivu na domeni koju ste kupili, u koju ćete moći da unostie svoj sadržaj. Ali o tome nekom drugom prilikom, ipak ne budite lenji na stranici http:// wordpress.org/ ima mnogo lijepog sadržaja. Pozdrav!

 

Posted in web