Responzivan dizajn

Koliko juče desktop i laptop računari su bili osnovno sredstvo povezivanja krajnjeg korisnika sa internetom. Danas to nije slučaj.

Polako ali sigurno svjetski trend je da se laptop i desktop računari zamjenjuju tabletima i pametnim telefonima. Pretpostavlja se da će u idućih nekoliko godina, mobilni uređaji postati glavno sredstvo surfovanja Internetom. Dakle i web stranice će biti posjećivane sa mobilnih uređaja. Taj proces je nezaustavljiv.

Sto se tiče samog web dizajna i razvoja web aplikacija, tu dolazimo na izuzetno ozbiljan problem. On se ogleda u tome da, nisu svi tableti i mobilni telefoni od jednog proizvođača, sa jednom rezolucijom i fiksnom veličinom monitora. Oni su manje više različiti od uređaja do uređaja. Rezolucije se kreću od 320 piksela za iPhone 3 u vertikalnoj orijentaciji, 640px za iPhone4 u vertikalnoj i 960px u horizontalnoj orijentaciji. Google Nexus ima 480px, iPad 1024px ili 738px i tako dalje  nedogled. Mnogo rezolucija.

Pokušajmo da pogledamo 99.999% svjetskih sajtova u nekoliko različitih rezolucija. Sajtovi su uglavnom optimizovani za rezoluciju 1024px (iPad) ali kada je pogledate na iPhone, sajt postaje ili apsolutno nevidljiv, ili vidljiv sa izuzetno malim slovima i fotografijama, toliko malim da web stranica gubi smisao za posjetitelje na iPhone (ili drugom mobilnom telefonu). Isto tako ako koristite tablet vertikalno, svi sajtovi postaju djelimično nevidljivi, ili opet rezolucija tj. čitljivost postaju problematični.

Dakle bez puno tehničke analize vidimo da sajtovi nisu vidljivi za većinu mobilnih računara, a već smo vidjeli da je korištenje mobilnih računara i telefona nadmašilo korištenje tradicionalnih računara. To znači da vaš web sajt gubi nezaustavljivo mnogo posjetitelja svakog dana.

Da li se sajt može optimizovati. Naravno može. Može na više načina, navešćemo dva osnovna.

Prvi je da pravite jednu verziju sajta za laptop i desktop računare, drugu verziju za iPad, treću za neki drugi tablet, i tamo neku pedesetu verziju za neki mobilni telefon koji je proizveden prije mjesec dana. Ovaj način je očito vrlo neučinkovit, jer da biste zadržali sve posjetitelje vaše stranice, treba da napravite 50-ak verzija vaše stranice, dakle duplikate. Na žalost zbog neznanja ili zbog uštede na razvoju aplikacija, ovaj način se danas koristi za stranice koje žele rješenja preko noći.

Jednu stranicu prave za desktop i laptop, a drugu za android i  iPhone, sa time što za mobilne telefone stavljaju prefiks “m sa tačkom“ ispred URL adrese. Dakle ako bi adresa bila artlogika.com, na ovaj način bi za mobilne telefone imali m.artlogika.com Iako se ovaj vid najčešće koristi, on je krajnje nepraktičan, jer ne pokriva mnogo uređaja i mnogo rezolucija. Dakle imamo “optimizovan sajt” a opet dobar dio posjetitelja ima problem sa preglednošću. Vlasnik ovakvog sajta, može se reći ne cijeni sve posjetitelje njegove stranice podjednako.

Drugi način je Responsivan Dizajn (responsive design) možemo ga prevesti kao “osjetljiv dizajn“, mada pravo značenje je ipak cijela rečenica koja glasi:

web dizajn stranice, koji prepoznaje rezoluciju i tip računara ili mobilnog aparata i u zavisnosti od tipa ISTI sadržaj se mijenja tako da se savršeno uklapa!

Za razliku od prethodnog rješenja, ovdje nemamo prefiks “m sa tačkom” dakle www.artlogika.com je ista URL adresa za SVE tipove uređaja koje postoje danas a i vrlo važno za one koje će se pojaviti u budućnosti! Vlasnik ovakve prezentacije, ima podjednako isti odnos prema svim posjetiteljima, sto će se svakako odraziti i na lojalnost posjetitelja kao i na biznis koja ta stranica promoviše.

Što se programerskog dijela tiče, treba napomenuti da se ovdje na radi o novom jeziku. Ovdje se radi o korištenju postojećih tehnika uz HTML5, CSS3 i neke Java Script datoteke, tako da u pažljivo izabranoj kombinaciji imamo dizajn koji se vidi na svim uređajima, na svim rezolucijama i na svim pretraživačima.

 Da li svaki sajt može da se napravi da bude responzivan? Da. Uz negdje manje negdje više izmijenjen dizajn web stranice.

Da li postoji čarobni štapić koji će svaki sajt učiniti responzivnim? Ne, i neće moći sigurno u doglednoj budućnosti.

Posted in web