Izrada web stranica

#artlogika {
before: “No Wordpress” ;
content: “Wordpress CMS”;
after: “odlična web stranica!”;
}
Zašto Wordpress
partners

Šta je web dizajn

Prilikom izrada web stranica Artlogika ozbiljno pristupa procesu planiranja, grafičkog oblikovanja i programiranja sve u cilju što boljeg predstavljanja web stranice namenjene krajnim korisnicima.

Posebnu pažnju poklanjamo skladu izgleda i funkcionalnosti.

Ipak, danas izrada web stranica ne podrazumeva samo dizajniranje i kodiranje, web dizajn je vrlo širok pojam koji u sebe uključuje i web aplikacije, mobilne aplikacije i dizajn korisničkog interfejsa.

Izrada web stranica mora težiti perfekciji i skladu
Izrada web stranica mora težiti perfekciji i skladu

Ako vas interesuje samo dizajniranje i izrada web stranica pređite na link ovde. A svakako vam preporučujemo da pročitate nekoliko pasusa dole, barem one koji vas zainteresuju, možda dobijete nove ideje o izgledu i funkcionalnosti vaše stare ili nove web stranice. Čitajući ove pasuse saznaćete kakav je postupak Artlogike kada je izrada web stranica u pitanju.

Koji su glavni elementi prilikom izrade web stranice? Uglavnom Web sajt delimo na vizuelne i funkcionalne elemente.

Vizuelni elementi

Svaka web stranica, bez obzira da li je u pitanju najobičnija statična stranica, CMS, ili mobilna aplikacija, u sebi nosi iste vizuelne elemente.

Osnovni vizuelni elementi
Osnovni vizuelni elementi

Tekst

Još je 1996 godine, Bill Gates, osnivač Microsofta napisao “Content is King” – “Sadržaj je kralj”. Web stranica bez dobrog sadržaja nema teoretske šanse da se probije na visokopozicionirana mesta na Google, a samim time ni do svojih potencijalnih čitaoca.

U vremenu kada smo zaslepljeni blještavim fotografijama Instragrama a još više vrlo velikim brojem primamljivih video materijala na YouTube, zaboravljamo elementarnu stvar da su web stranice nastale kao proces približavanja klasičnih papirnih knjiga, časopisa i novina, novoj web tehnologiji. A u svim printanim materijalima, namenjenim za čitanje, najbitniji je – sadržaj, tj tekst. Zato na prvom, glavnom mestu, prilikom izrada web stranica, stavljamo tekst, tj. sadržaj.

Tekst jedne web stranice mora biti jasan, pravilno gramatički ispisan i naravno koristan i interesantan vašim potencijalnim čitateljima. U tekstu (sadržaju) web stranice posetilac odmah mora znati o čemu se radi na vašoj stranici.

Dužinu i stil pisanja određujete naravno vi shodno vašim afinitetima, ali ako želite da tekst bude čitan kod mnogo posetilaca, morate obratiti pažnju na pravila prilikom pisanja teksta, gramatičkih, sintaksnih, stilskih i sve ostalo što jedan jezik čini lepim za čitanje i shvatanje poente.

Tekst pre dizajna?

Kod izrada web stranica postavlja se pitanje da li prvo imamo tekst (sadržaj) za datu stranicu pa je posle dizajniramo i programiramo, ili prvo imamo dizajn nevezan za tekst (takozvani template-i) a nakon toga popunjavamo isti template tekstom?

Namena vaše web stranica je da prikazuje sadržaj posetiteljima, a elementi dizajna postoje kako bi podržali taj sadržaj. Ljudi mogu da posete vašu web lokaciju zato što je dobro grafički i animatorski osmišljena, ali će se vratiti samo zbog kvaliteta sadržaja.

Kada se fokusirate na dizajn konverzije (obraća se pažnja prvo na sadržaj), a ne na dizajn sistema (kada se kod izrada web stranica prvo obraća pažnja na izgledu stranice), to omogućava programerima u razgovoru sa vama da lakše dizajniranju i programiraju web sajt radi što bolje komunikacije sa posetiocima. Maksimalna pažnja posvećuje se najtraženijim sadržaju na web lokaciji (za koji vi predpostavljate a programer potvrđuje da je važan korisnicima), a grafika deluje na povećanju podrške i pristupačnosti tok teksta.

Ipak u praksi prilikom izrada web stranica, klijent nema pripremljen sadržaj za sve stranice, pa ni za samu naslovnu stranicu, zato mi preporučujemo osnovni privremeni sadržaj.

Osnovni privremeni sadržaj, ima ideju vodilju konačnog teksta, i zna šta na kraju treba od podataka da da posetiocu, ali u trenutku dizajniranja sajta taj tekst ne postoji.

Na primer, imate proizvod za košenje trave, vi znate za koju vrstu trave je namenjen, rok trajanja, kvalitet, koji su mu rezervni delovi, i ostale informacije ali u tehničkom jeziku. Još nemate taj tekst ispisan za osobe koje nemaju jako mašinsko predznanje (nisu iskusni majstori ili mašinski inženjeri). Zato ćete privremeno postaviti tehnički tekst u razvoju web stranice, a kada se stranica grafički završi u međuvremenu ćete imati ispisan pravi tekst. Jednostavno, zar ne?

Fontovi

Izbor fontova je važan kada je opšti utisak posetioca u pitanju. Na https://fonts.google.com/ možemo naći fontove koji su naširoko zastupljeni na internetu. Prednost Google fontova je u tome da su besplatni sa jedne strane, a sa druge, njihovo učitavanje u sam browser (pretraživač) je brže pošto se mnogi od tih fontova već nalaze u cache-u (kešu, specijalni temp folder) browsera.

Korišćenje Google fontova
Uvek je najbolje koristiti Google fontove prilikom izrade web stranica

Izbor fonta treba biti takav da odgovara prirodi web stranice, ne mogu se na primer prilikom izrada dečijih, političkih i poslovnih web stranica , koristiti isti fontovi! Dečiji fontovi trebaju biti više zaobljeni i zabavni, dok politički ili poslovni više ozbiljni, u smislu ostavljanja ozbiljnog utiska na posetitelje.

Najbolje je da se u celom web sajtu koristi samo jedan font, zbog pregleda i brzine, ali ni dva fonta nisu problem ako su odabrana na ispravan način. Više od dva fonta možemo koristiti u eksperimentalnoj fazi.

Boje

Izbor boja je sličan kao izboru fontova. Osim ako sajt nije namenjen deci, ili nekom muzičkom događaju, ne treba koristiti više od dve do tri boje (crnu i belu ne računamo u boje).

Dve do tri boje maksimalno
Dve do tri boje maksimalno

Slike i video materijal

Prilikom izrada web stranica, neverovatni dizajni mogu preneti puno informacija u samo nekoliko sekundi. Jedan od načina da se to postigne je upotreba moćnih slika, ikonica i videa. Bilo da su fotografije i video materijali iz vaše lične kolekcije ili ste ih kupili preko sajtova specijalizovanih za ovu oblast, pripremite ih pre izrade web stranice.

Geometrija (layout)

I sada kada ste se odlučili za sadržaj, fontove, boje i fotografije dolazimo do izrade geometrije sajta.

Kada se pitamo šta je izrada web stranice, prvenstveno pomislimo na geometriju sajta (grafički dizajn web stranice). Kako su gore pobrojani elementi organizovani, tj. prostor između njih, preklapanje itsl.

Geometrija web stranice za koju se odlučite da uredite svoj sadržaj imaće dramatičan uticaj i na izgled i funkcionalnost vaše web lokacije. Iako nema nekih posebnih pravila kada je u pitanju izgled web stranica, postoje definitivno neki principi kojih bi se trebali pridržavati.

Geometrija web stranice uveliko zavisi od namene web stranice kao i količine informacija kojima raspolažete. Mi ćemo vam u kreiranju grafičkog dizajna svojim višedecenijskim iskustvom svakako pomoći koristeći najnovije trendove u oblasti web grafičkog dizajna.

U ovoj prvoj fazi, materijal koji ste spremili (tekst, fotografije, dijagrami, grafikoni, video i audio materijal) nam se dostavljaju. Mi ćemo u odnosu na ovaj materijal i profil kompanije poslati svoje prijedloge, tri inicijalna rješenja o izgledu naslovne stranice. Vi ćete moći da izaberete jedno od ta tri rješenja ili neku kombinaciju, kako bismo došli do konačnog grafičkog rješenja kako bi izrada web stranica mogla otpočeti.

Nakon što imamo konačno grafičko rešenje pristupamo pretvaranju slika dizajniranih stanica u funkcionalne web stranice. Kao rezultat programiranja imaćemo poznati oblik web stranica koje možete videti na svojim uređajima računarima, telefonima, televizorima ili tabletima.

Ako samo želite da dobijete vašu web stranicu slobodno preskočite ovaj deo, kliknite ovde mi ćemo se pobrinuti da izrada web stranica ima maksimalan kvalitet po najnovijim web standardima. Ako vas pak, interesuje koji su to elementi bitni kada je programiranje stranice u pitanju, par korisnih informacija možete pronaći u idućih par pasusa.

Navigacija (meni)

Navigacija je deo web stranice, na koji će posetilac prvi put zastati. Prvo će naići na logo stranice ali logo se u proseku pregleda za par sekundi.

Navigacija je jedna od glavnih komponenti koja određuje da li vaša web lokacija „radi“. Navigacija može poslužiti u više svrha. Pomaže posetiocima da prvi put otkriju šta vaša web stranca može ponuditi. Takođe navigacija, usmerava posetioce u određene delove unutar vaše web lokacije.

Navigacija mora biti jasna. Postoje dve katastrofalne greške kod izrada web stranica. Prva je da navigacija vodi ka stranici koja ne postoji ili koja ima problem, a druga greška je da neke važne stranice nisu obuhvaćene u navigaciji.

Naravno ako web stranica ima blog, nije potrebno da svi postovi budu sastavni deo navigacije, ali Blog kao stavka u navigaciji je obavezna, i na Blog stranici treba da imate put ka svim postovima.

Brzina web stranice

Volite puno fotografija i video materijala na stranici? Da to svakako može izgledati lepo. Ali za sobom vuče jednu otežavajuću okolnost, a to je brzina stranice.

Niko ne voli spore web stranice. Bez obzira koliko je vaš dizajn lep, ako se ne učita u razumnom roku, neće se pojaviti u potrazi i neće ostvariti vaše ciljeve. Iako web programeri obično kompresuju vaš sadržaj kako bi maksimalno povećali vreme učitavanja, ne postoji garancija da ćete dobro proći kod vaših potencijalnih posetioca i naravno kod Googla!

brzina stranice
Cilj svake web stranice je da bude u ‘zelenom’

Da li znate da kod rangiranja u Google, brzina sajta (pored nekih drugih faktora) ima odlučujuću ulogu u negativnim ili pozitivnim poenima, a samim time i na poziciji prilikom pretraživanja na Googlu? Brzinu web stranice možete proveriti na https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Mi svakako vodimo računa o brzini svake svoje web stranice. Sve fotografije su maksimalno optimizovane, koristimo maksimalno dobre servere i najnovije tehnologije za ubrzanje prilikom izrada web stranica. Naravno ako imate sporu web stranicu, i kao posledicu, vrlo loš rejting na Google/Bing pretraživačima, a samim time i lošu posetu, Artlogika vam može pomoći u savetima kako da ubrzate vašu postojeću web stranicu.

Animacija

Postoje mnoštvo tehnika web animacija koje mogu pomoći vašem dizajnu da ispuni širok spektar zadataka, od privlačenja pažnje korisnika do povratnih informacija o određenim interakcijama sa sadržajem kao što su dugmad ili obrasci. Animacije mogu biti jednostavne (CSS animacije) koje ne utiču na brzinu vašeg sajta, i srednje i više komplikovane (Java Script animacije) koje mogu uticati, pa i drastično na brzinu vašeg sajta.

Artlogika savetuje svoje klijente da svakako tu i tamo ubace neku animaciju koja će kod klijenata izazvati dobar efekat, ali ne i preterivati, jer previše animacija dovode do nepreglednosti sajta (korisnik ne može da se snađe) a svakako do pada performansi web stranice za korisnike na telefonima, slabijim računarima ili ako vam je stranica postavljena na slabijim serverima.

Interakcije korisnika i web stranice

Posetioci vaše web stranice imaju više načina interakcije sa vašom web lokaciju u zavisnosti od njihovog uređaja (skrolovanje, kliktanje, kucanje). Dobro planirana izrada web stranica uvek pojednostavljuju ove interakcije, ostavljajući korisniku utisak da je u potpunoj kontroli. Evo samo nekoliko primera:

  • Nikada ne reprodukujete automatski audio
  • Nikada ne podvlačite tekst osim ako ga nije moguće kliknuti
  • Napravite forme prilagođene mobilnim uređajima
  • Izbegavajte pop up prozore
Ne pravite greške koje zbunjuju i nerviraju posetioce
Ne pravite greške koje zbunjuju i nerviraju posetioce

Izrada web stranica za sve pretraživače i uređaje

Ako se sećate napomenuli smo da Google voli brze sajtove kao i naravno vaši posetioci. Generalno Google voli ono što vole vaši posetioci, i naravno sankcioniše sve ono što je praksa pokazala da vašim posetiocima smeta.

Pored toga što Google voli brze sajtove, on najviše voli sajtove koji su najbolje optimizovani za telefone!

Odličan dizajn će izgledati dobro na svim uređajima i browserima (uključujući Internet Eksplorer). Artlogika uglavnom svoje sajtove pravi od nule, i koristi alate za testiranje kako bi ovaj maratonski proces bio brži i efikasniji. Naravno posedujemo i sve uređaje tablete, telefone, računare, desktope, kao i sve operativne sisteme i sajt puštamo u rad tek kada smo se uverili da je podjednako vidljiv za sve potencijalne posetioce.

Primarnu pažnju, tokom izrada web stranica, posvećujemo mobilnim telefonima, i to najmanjim mobilnim telefonima kao što su na primer iPhone 5 ili iPhone 4. Napraviti web stranicu da se dobro vidi i na monitorima od 24 inča i od 4 inča za nas je pravo zadovoljstvo i uvek iznova avantura. Svakako smo pioniri na ovim prostorima kada je responzivan sajt u pitanju, tj. web sajt koji će biti vidljiv sa svakoga i na svakom uređaju.

CMS

Menjanje sadržaja može biti težak posao ako nemate programersko znanje. Ali i tu postoji rešenje. CMS – Content Management System, ili sistem za upravljanje sadržajem. Na ovaj način i osoba koja nije programer može menjati sadržaj tekst, slike, ili dodavati i brisati stranice sa svoje web stranice. Takođe preko CMS aplikacija, više ljudi može u sinhronizaciji menjati sadržaj jedne iste stranice.

Prednosti ove tehnike prilikom izrada web stranica je u tome da imate potpunu kontrolu prilikom menjanja web stranice u budućnosti. Takođe, izrada web shopa, koristeći CMS iziskuje manje vremena i višestruko je sigurnija nego, izrada web shopa bez CMS sistema.

Mane ove tehnike su naravno vreme izrade i veća cena.

WordPress

Kada je u pitanju izrada web stranica tj integracija web stranica u CMS, Artlogika je posvećena najrasprostranjenijim CMS sistemu na svetu Woordpress, i upravo zbog toga smo WordPress-u posvetili celu našu stranicu koju možete pročitati ovde.

SEO

Nakon što je glavna faza izrada web stranica (dizajn i programiranje) završena, web sajt se mora optimizovati da bi posetioci mogli da pronađu web sajt preko Googla, Facebooka i ostalih platformi.

Postoje dva načina kako se to radi.

Plaćeni oglasi

Prvi je način putem plaćenih oglasa na Google, Facebook-u, Pinterestu i ostalim mrežama. Ovaj metod je na duge staze prilično skup. Ali ako je proizvod koji reklamirate sezonski (npr. naočare za sunčanje) pa vam treba veliki broj posetioca vaše web stranice u što kraćem vremenskom intervalu, sa idejom da će mnogi od posetilaca, recimo 2%-10% njih, kupiti vaš proizvod, plaćeni oglasi su dobro rešenje.

Međutim, ako imate proizvode ili usluge koje ćete nuditi preko cele godine, i planirate da ih prodajete mnogo godina, ovaj metod prilikom izrada web stranica ili izrada web shopa, je neisplativ. Zašto?

Na prvom mestu kao što smo već rekli plaćeni oglasi nisu jeftini. Jedan klik preko Googla košta, u zavisnosti od konkurencije, od pola do tri pa i više dolara. To što vi imate novca i želite da platite link ka vašoj web stranica to ne garantuje da ćete biti viđeni na Google! Google oglasi su svojevrsna licitacija. Naime, ako neko drugi (vaša konkurencija) za za iste sunčane naočare ponudi $2 a vi ponudite $1 po kliku, nema šanse da će se vaš oglas pojaviti na prvoj stranici zajedno sa vašom konkurencijom. To je jednostavno tako i to ne možete promeniti, osim ako ne ponudite više para za jedan klik na Google recimo $3.

To bi u neku ruku i bilo isplativo, da vi znate kolika je cena koštanja oglasa kod konkurencije, ali vi to jednostavno ne znate, možete znati samo otprilike.

google oglasi mogu biti vrlo skupi
Google oglasi mogu ‘pojesti’ budžet ako ne znate šta radite

Takođe, plaćeno oglašavanje, tj. dolaženje posetioca na vašu stranicu putem plaćenih oglasa traje samo onoliko vremena koliko vi te oglase plaćate. Ako ste recimo imali 1000 posetilaca dnevno preko Google oglasa (i to ste platili 1000 dolara dnevno – da, to je skup sport), za ključnu reč (ona koja se ubaci u Google) POLICE SUNČANE NAOČARE, čim prestanete da plaćate oglas, broj posetilaca na vašu stranicu (ako je nova) biće, pogađate NULA! Google, Facebook i ostali sajtovi ne pamte vaše plaćene oglase.

I tu dolazimo do pojma SEO.

Šta je SEO

SEO (search engine optimization) predstavlja optimizaciju webstranice za pretraživače kao što su Google ili Bing. To je način da se poveća kvaliteta i količina saobraćaja prema vašoj web lokaciji, ali ne putem plaćenih oglasa već putem takozvanog organskog pretraživanja.

Organsko pretraživanje znači, da vas internet korisnici pronađu preko Googla po nekoj ključnoj reči, npr. ako ukucaju POLICE SUNČANE NAOČARE. Ako ste dobro odradili SEO, pojavićete se na nekoj stranici prilikom pretraživanja za tu ključnu reč, a naravno svi teže da se pojave na prvoj Google stranici, pošto ona nosi sa sobom oko 70% svih pretraživanja na internetu! Drugim rečima, ako niste na prvoj stranici Googla/Binga prilikom pretraživanja za neku ključnu reč, mala je verovatnoća da ćete dobro plasirati svoje proizvode ili usluge. A u svakom slučaju ćete lošije proći od konkurencije koja je na prvoj stranici Googla, bez obzira što imate kvalitetnije proizvode ili usluge.

Uprkos akronimu, SEO se odnosi na ljude koliko i na same pretraživače. Radi se o razumevanju onoga što ljudi traže na mreži, odgovora koje traže, reči koje koriste i vrste sadržaja koji žele da dobiju. Poznavanje odgovora na ova pitanja omogućiće vam da se povežete sa ljudima koji pretražuju na Googlu za neke svoje potrebe ili probleme.

Prednosti i mane SEO tehnike

Prednosti SEO tehnike prilikom izrada web stranica.

Za razliku od plaćenih oglasa, vremenom, vi se po određenim ključnim rečima pojavljujete u Google pretraživanjem uvek. I ne morate ništa Google da plaćate za to. Sećate li se onih 1000 dolara za 1000 klikova, ovde se ta cena ne plaća.

seo je tehnika maratona
SEO tehnika je najsličnija maratonu

Mane SEO tehnike.

  • SEO je spor! Da bi ste, izašli na Google pretraživanju po određenim ključnim rečima potrebno je nekoliko meseci i to samo onda ako vam web stranicu SEO optimizuje SEO stručnjak. Može se dogoditi da imate odličan tekst, odličnu brzu prezentaciju, odličan proizvod i da nikada, ali nikada ne dođete na prvu stranicu Googla. To je složićete se velika šteta i za vaš tekst i za vaš biznis.
  • Ako ste u jednom trenutku dospeli na prvu stranicu Googla, nema garancije da ćete ostati na toj Google poziciji. Kao prvo i vaša konkurencija ima SEO stručnjake koji se trude da njihove web stranice što bolje SEO pozicioniraju.
  • Nadalje, pravila koja Google postavlja kako se stranice rangiraju, nisu večna, ona se relativno često menjaju. Nekada više nekada manje. Ali ako ste u 2020 godini bili na prvoj stranici, može se dogoditi da 2021 godine budete na 100-oj stranici ako niste vodili računa o novim Google pravilima za rangiranje web stranica.
  • SEO održavanje može biti skupo, ali je svakako jefitnije od plaćenih Google oglasa u nekom dužem vremenskom periodu.