Blog ArtLogika

8 najpoznatijih CMS sistema
*huge experience for the Wordpress custom developing

8 najpoznatijih CMS sistema

CMS (engl. Content management system) je sistem koji omogućuje upravljanje sadržajem. U najširem smislu odnosi se na svako rješenje koje omogućuje klasifikaciju, organizaciju, povezivanje i svaki drugi oblik uređivanja sadržaja. Iako se pojam može koristiti za manualne procese upravljanja sadržajem, danas se u prvom redu primjenjuje za različita programska rješenja koja omogućuju napredno upravljanje velikim brojem informacija. CMS sistemi se koriste pri sinhronizaciji podataka iz više izvora, za izvršavanje kolaborativnih projekata, za organizaciju rada u korporacijskim okruženjima i slično. Temeljna primjena CMS-a danas je u dinamičkom kreiranju web-stranica nove generacije.

Dole možete pogledati 8 najboljih besplatnih CMS platformi koje danas imamo na raspolaganju. Za neke od njih predpostavljamo da ste čuli kao što su WordPress ili Joomla a zasigurno će većina biti nova za vas. Svi oni zaslužuju vašu pažnju bar za nekoliko minuta.

WordPress (potrebno PHP+MySQL) je state-of-the-art izdavačka platforma s naglaskom na estetiku, web standardima i upotrebljivosti.

WordPress je i besplatan ali i vrlo efikasan u isto vrijeme. Danas sigurno broj 1 za izgradnju blogova širom svijeta.

Joomla (potrebno PHP+MySQL) je višestruko nagrađivan CMS, koji vam omogućuje da izgradite web stranice i moćne online aplikacije.

Mnogi aspekti, uključujući jednostavnost upotrebe i modularnost, učinile su Joomla najpopularni dostupan web softver. Joomla je open source rješenje koje je slobodno dostupno svima.

Drupal (potrebno PHP+MySQL)je besplatan programski paket koji omogućava pojedincu ili zajednicu korisnika jednostavno objavljivanje, upravljanje i organiziranje raznih sadržaja na web stranicama. Desetine hiljada ljudi i organizacija koriste Drupal za publikovanje različitih web stranica

SilverStripe CMS (potrebno PHP +  neka od baza podataka ne mora biti MySQL) je fleksibilan Open Source Content Management sistem koji daje svima koji su uključeni u web projekt alate potrebne za obavljanje posla.

CushyCMS (nema potrebe za nekm programskim jezikoom, osim HTML-a naravno.) je Content Management Systems (CMS) koji je uistinu jednostavan, ne trebaju PHP i baze podataka. Vrlo interesantan za one koji žele baš protso upravljanje sistemom. Verzija za profesionalniji rad nije besplatna .

MODx (potrebno PHP+MySQL) Open Source PHP engine, omogućuje da izgradite web stranice tačno kako želite bez restrikcija i brzo.

Super-jednostavne tamplate-i u standardnom HTML / CSS / JS jeziku. Mana je što ne podržava starije verizje Inernet Explorera (od verzije 7 i niže)

Contao (ex TypoLight) (potrebno PHP+MySQL) je web CMS koji koristi Ajax i Web 2.0 tehnologije, ima online update za one koji imaju više blogova, daje multi-language podršku i mnogo drugih dobrih pluginova. Ipak treba napomenuti da je ovaj CMS za nešto naprednije korisnike.

Facebook Comments